RANCESC FERRER GUARDIA.



Acte en record de Ferrer Guardia.

Dia tretze d’octubre. Cada any en un racó del cementiri civil, damunt de terra sense flors i sense marbres, beneïda com un tros de camp pel sol i per la pluja, terra oberta al món i que del món rep el pensament de dolor i d'entusiasme, el fervor d'uns quants grups de fidels, no d'en Ferrer, sinó de la mort d'en Ferrer, aixeca amb roses el panteó efímer d'aquell home que tot el món va veure morir.

Ahir, diumenge, vigília de la jornada ferrerista, alguns volgueren visitar la tomba del afusellat. A l'hora baixa, quan el sol vermellejava, érem un centenar. Un jovenet magre, groc, endolat i amb una xalina romàntica, que amb un grup de companys portava una corona, digué unes paraules ingènues i lacòniques. Mentre les deia, tothom es descobrí; unes dones ploraren; molts homes feren esforços per contenir l'emoció i en tant el sol encenia la terra, com en una pàgina l’al·legoria d'en Zola, apareixíem sota les flors funeràries i l'adolescent pàl·lid, envoltats per les lluminàries capvesprals, com iniciats d'una secta que enfortís la seva fe a l'entorn de les tombes heroiques. I era tomba tota la terra que trepitjàvem perquè ningú sap on són les despulles de l'ajusticiat, perquè ni una pedra, ni un ferro diu on l'enterraren, perquè per  saber-ho serà precís que passin els cinc anys que fixen les lleis. ¿Qui sap si, temps a venir, la tomba d'en Ferrer esdevindrà la tomba simbòlica de tots els nostres morts? ¿Qui sap, també, si del 13 d'octubre en farem el nostre dia de difunts?

Escrit el 13 d'octubre de 1913 a El Poble Català.


Disortadement Nin no tenia raó. Avui encara en aquesta tomba al cementiri de Montjuic no hi han les restes de Francesc Ferrer Guàrdia.  Es van dipositar a la fosa comuna del cementiri i d'alli mai no ningú va fer res per recuperar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada