EL CONGRÉS EUCARÍSTIC.

 

Ahir caigueren sobre Barcelona els congressistes eucarístics. Quants eren? En una comèdia castellana, un estudiant desaprensiu declara al seu pare, que l’examina, que els concilis foren tants que no podien contar-se. Amb els congressistes arribats passa el mateix.

Es veu que el catolicisme es igual en la vida com en les comèdies. N’hi ha que diuen que ascendien a tres mil. Lo cert és que les fondes estan plenes i que ahir Barcelona tenia aparences vigatanes.

Els sacerdots es dedicaren a recórrer la ciutat. Fins anaren a les atraccions del Parc. Al vespre quatre o cinc cotxes, plens de capellans, contemplaven les parets ennegrides del convent dels escolapis. Després de contemplació, tan edificant per aquelles ànimes, que veien com encara es possible patir per la fe de Crist, alguns sacerdots obriren els seus breviaris, i mentre trotava de manera desapacible el cotxe, resaren, és de suposar, pels pecadors que cregueren purificar la terra, cremant cases religioses.

Quan es torna d’un Congrés Eucarístic com el de Madrid, que segurament haurà deixat en els congressistes la visió d’una Espanya on, d’existir un Guillem II, seguiria l’exemple de la vida de Felip II, no resulta gaire correcte donar als congressistes com espectacle de comiat, l’espectacle de Barcelona amb quaranta convents, on encara es contemplen les taques negres de les flames heretges.

 

ECO escrit per Andreu Nin el dia 3 de juliol de 1911.

 

Amb motiu de la celebració del Congrés Eucarístic de l’any 1911, sembla ser que els seus participants van dedicar-se a aprofitar els dies que tenien lliures a fer turisme religiós. La Barcelona d’aquells moments devia semblar-se a la actual, amb el Mobile World Congress, però, substituint els orientals de la maleteta amb l’ordinador per capellans amb sotana i bonet. La referència a Vic, Nin la fa perquè, en aquell moment, era la ciutat catalana amb més seminaristes per càpita. Barcelona terra de contrastos; va passar de la crema de les esglésies el 1909,  amb la Setmana Tràgica, a rebre congressistes eucarístics el 1911.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada