EL GAT PETIT DE CASA.

 Fa cinc o sis dies que a casa tenim un gat petit. Es tigrat, porta sempre dretes les orelles y la cua; a sota d'aquesta llueix un punt rosat.

Un gatet es com una capseta plena de gracies i d'entremaliadures. Del que tenim a casa, me'n vaig enamorar veient-lo fer broma amb la cua de sa mare.

Ha sortit bo, com un meló quant surt bo de veres; es a dir, senzillament un encís. Avui, es la diversió de la família.

Com fa bonic un gat petit, esgarrapant un diari!... Primer l'estira per una cantonada, veu que segueix y ell fuig. Torna, i s'hi tira a sobre, s'hi rebolca y esdevé pres i embolcallat entre ses fulles. Quant se’n desfà el contempla atentament, amb els mostatxos arrissats; torna a allargar la pota; torna a saltar-hi a sobre y això dura fins que el diari es fet a bocins, petits com els paperets que reguen de coloraines la professó del Corpus. Fa més bonic encara y es més graciós quan juga amb un cordill i una persona.

La persona fa l'estira y arronsa. El gatet bota com una pilota y ara el veus de cantó, ara per amunt, ara tombant el cap graciosament y mirant de reüll com una noia presumida

En tots els despatxos, en totes les redaccions per tot arreu on treballa gent amb la ploma, n'hi haurien d'haver de gats petits. Els dependents, els redactors, podríem jugar-hi. Després, se'ls agafa, te'ls poses, ben abrigadets amb l'americana, sobre la qual frueixes de la calor que es desprèn del seu cos. Una suau calor, (no parlem de puces) que ajuda, no en dubteu, a trobar belles idees.

Que ja en tens prou d’aguantar-los, amb tota cura, els prens pel clatell y els deixes damunt la taula Aleshores es paladeja l'encant de la bestia elegant, que camina suau, que no volca res, que mira tafanera el que escrius, que s'acosta al tinter y recula afrontat i aixeca el cap no, amb un gran gest tràgic.... sinó amb un altre gest ple de feminitat, si voleu d’elegància...

ECO escrit per Andreu Nin el dia 8 de setembre de 1912.

 

 

En alguns ECOS Andreu Nin ens sorprèn per la tendresa amb que tracta alguns temes. Hom no pot imaginar-se la imatge que la història ha tramés sobre Nin, amb el periodista que tracta als animals de companyia de la manera que ens ho descriu. Els sentiments de tendresa hi afloren amb tota intensitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada