EL CRIST DE MIQUEL ÀNGEL.

L’emocionant nova, encara no es coneguda mes que de mitja dotzena d'artistes. Potser ni en Miquel Utrillo, la sap encara, però una vegada es faci pública cap a Reus aniran en romiatge els artistes y els “amateurs», els reporters y els fotògrafs.

A Reus s'ha trobat un Miquel Angel. Es un Crist, del qual es propietari el senyor Mayner, diputat per la circumscripció. Penjat el Crist en una de les sales de la casa del senyor Mayner, rebia les admiracions de la família, de les visites y d'algun esperit selecte, que assabentat de la perfecció d'aquella obra, anava a ofrenar-li la seva curiositat admirable. Un dia arribà un antiquari i oferí un preu, un preu mòdic, que no feia aixecar cap estranyesa. El senyor Mayner, rebutjà l'oferta. Aquell Crist era una de les millors decoracions de la casa y no era qüestió de vendre’l. Darrera de l’antiquari, hi anà un marxant. El senyor Mayner, tornà a insistir en la seva negativa. Y el Crist va seguir rebent les admiracions de la família, que ja se l'estimava més, com a Crist i com a objecte desitjat per tothom.

Però fa poc es va presentar un altre marxant. Examinà el  Crist y amb paraula decidida, amb paraula ianqui, digué al senyor Mayner:

-Tinc ordre d'oferir a vostè per aquest Crist, setanta mil duros.

En Mayner, no sortia de la seva sorpresa, enorme y dolsa.

-Setanta mil duros?  Però, com es possible?

-El Crist, es un Miquel Angel.

El senyor Mayner, ignorem quina noció tenia de Miquel Angel. El marxant no li explicà l'infinit valor artístic d'aquella escultura. Allò, per lo rar, tenia un preu i ell ho oferia. El senyor Mayner, expressa el seu desig de meditar sobre aquell miracle que s'havia produït a casa seva, pera no procedir lleugerament. Al cap d'uns dies el marxant insistia sobre la venda, però aquesta vegada als setanta mil duros n'hi afegia trenta mil més. Pel costat obert del Crist, manava una fortuna... El marxant encara oferia més. Si el senyor Mayner es decidia a vendre l’escultura, a més dels cent mil duros, podria triar l'artista que volgués, espanyol o francès, pera que li fes una reproducció perfecta.

Què farà el senyor Mayner? No es gens dubtós, però aquest Miquel Angel no hauria de sortir de Catalunya o al menys d'Espanya. Els particulars, el Municipi, la Diputació, per subscripció nacional, o l'Estat, tindrien d’impedir-ho, adquirir-lo, abans de que es realitzi, si ja no ho està, la venda. Així quan per tot el món artístic es parli d'aquesta troballa meravellosa, al costat de la gran nova, hi haurà el comentari dedicat al poble que ha tributat un homenatge d'or al diví Buonaroti.

 

ECO escrit per Andreu Nin el dia 8 de desembre de 1911.

 

La sensibilitat artística de Nin es manifestà en molts dels seus articles; parlant sobre tot dels seus amics noucentistes com Sunyer, Manolo Hugué, Maillol, Humbert i molts d’altres però,  qualsevol tema relacionat amb el mon de l’art no s’escapava de les seves observacions. Aquí exposem un fet que desconeixeran fins i tot molts reusencs on Nin parla de l’aparició d’una talla, atribuïda a Miquel Angel, d’un crist que pertanyia a la col·lecció del diputat  Ramon Mayner Socias conegut empresari i polític reusenc que havia nascut al Vendrell.

Suposem que Nin va escriure aquest ECO una mica en to d’anècdota, però va provocar una airada reacció de Josep Maria Folch i Torres, crític d’art de “La Veu” i representant dels corrents “modernistes” que estaven clarament enfrontades a les “noucentistes” que defensava Andreu Nin.

Al final Nin va publicar un ECO amb la rectificació sobre l’autoria del Crist pocs dies després.


Aquest es l'autèntic crist de Miquel Àngel que originà els arguments de l'atribució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada