LA MONARQUIA I ELS REIS D’ORIENT.

 Si Espanya fos una monarquia governada amb seny, tal dia com avui, els governadors civils farien distribuir als guardes, joguines per aquells barris on hi ha més republicans. Com que els barris més republicans, son els més pobres, les famílies de la Barceloneta, de Sants, d’Hostafrancs i del districte V beneirien, una vegada a la vida, als policies i al governador que els mana. Les criatures, moltes d’elles inscrites en el registre civil, i que tan de mal han sentit dir dels reis, veurien que els pares no tenien raó i que els reis i els seus governadors, son unes persones molt generoses, que no tenen altre pensament que deixar a les petites sabates estripades, unes pilotes o unes nines.

Quin record més purament monàrquic, quedaria en el cor dels infants! Encara que després es fessin republicans, sempre tindrien una excusa sentimental pels que passaren, una nit, per casa seva, sense cridar-los, per fer-los-hi un present. I si un dia revolucionari, un rei queia sota la justícia popular, no pensarien els futurs convencionals, que per un cavall de cartró, be es pot regalar la vida del qui el va donar per a dur el content a la mainada?

Però en els pressupostos de les monarquies ningú es recorda del dia únic en el qual son populars els reis. Els nens de les barriades republicanes, saben que els seus pares, amb una pesseta que es treuen del menjar els hi compren les joguines. I quan el pare, al començar a ser grans, els hi expliquen que els reis no donen res, que mai passen per les cases dels pobres i que quan ho fa la policia es per deixar-hi paperetes de citació i no pas tambors i trompetes, els nois assenteixen i comencen a somiar amb la revolució.

Per Reis es perden els reis. I tot per convèncer als governants monàrquics de que, millor que posar una delegació en cada districte electoral, els hi resultaria més eficaç obrir un basar de joguines per a repartir-les de franc avui, entre els fills dels republicans pobres.

 

ECO escrit per Andreu Nin el dia 5 de gener de 1913.

 

Si fa més de cent anys, els monàrquics, haguessin fet cas dels consells que els hi donava Andreu Nin, potser avui, el concepte que tenim molts de la monarquia no seria tan negatiu com el tenim ara. El cert és que la monarquia no ha fet res per a millorar-lo.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada