EL NOSTRE MAR.


 

Per un petit «Vergonya eterna» un honorable ciutadà de Vilafranca ha sigut multat amb la quantitat de vint-i-cinc pessetes.

Trobem que més diners tindrien de pagar un per un, tots, o quasi tots els ciutadans de Barcelona, "Vergonya eterna a qui oblida el seu mar blau i salat".

Sembla impossible! Aquesta tarda hi hem estat, a aquell passeig, potser una mica estret, potser una mica massa artificial de sobre el trenca onades. Com a barcelonins, hi havien uns pescadors de canya -l'un manco i l'altre coix,- dos carters i una peita munió de bordegassos caçadors de crancs.

En canvi, els blocs, mig rosegats, es coronaven de senyoretes i dames, de cavallers i donzells, parlant en castellà, Eren gent vinguda de l'Espanya interior, coneixedors de la mar de terres seques; de la mar de blats caient; de la mar de deveses poblades de brucs, d'arboços i gatoses, animades pels braus de testa orgullosa i espantable.

Les nostres gents, els nascuts al bes de la mar blava, de la mar mai traïdora; de la mar que no besa amunt ni avall, sinó sempre igual, i a les mateixes pedres, fins a gastar-les com gasten els llavis de l'enamorat les dents de l'estimada; d'aquesta mar que té més colors que la cua d'un paó i més harmonies que les inventades per tots els compositors que de ventre de dona hagin sortit; aquestes nostres gents que no van al seu bressol, i deixen la visió de les onades per als forasters; deixen la salabror dels muscles pels forasters, i els esquitxos de la mar pels forasters i el cel de tots colors pels forasters. «Vergonya eterna» Mar blava, mar blanca, mar mediterrània.

 

ECO escrit per Andreu Nin el dia 5 de setembre de 1913.

 

Andreu Nin ha estat sempre un amant de la seva mar Mediterrània. Ho demostra quan escriu sobre les platges de Sant Salvador o les de la Barceloneta. Aquest es, un dels molts escrits de Nin dedicats a la mar, en aquest; retreu als barcelonins que sempre han viscut d’esquena a aquest mar i ho fa, utilitzant la mateixa expressió que el seu admirat Àngel Guimerà utilitzà en el discurs d’accés a la presidència de l’Ateneu Barcelonès: “Vergonya eterna a aquells que, menyspreant  el seu idioma, alaben el dels altres”

 


El trenca onades del port de Barcelona.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada