ANDREU NIN PARLANT DE PAU CASALS.

 Fa pocs dies reproduíem  un article de Nin parlant del seu admirat Àngel Guimerà. Ara toca fer-ho de l’altre vendrellenc amb projecció universal que ell també admirà. Ho farem amb textos trets de diferents llocs. El primer d’ells ens parla d’un Nin que tenia 13 anys i ja va participar en una festa a Sant Salvador on Casals i Benvingut Socies van fer també un concert. El segon son unes declaracions que ve fer a Domènec de Bellmunt un cop retornat a Barcelona. El tercer és un ECO dels molts que va escriure Nin dedicat al mestre i publicat a la revista Vida del Vendrell. El quart es un altre ECO del Poble Català on Nin ens parla del primer matrimoni de Pau Casals.

 

1.)

La vetllada del diumenge, á més de musical, fou també literària, però en sentit festiu y humorístic, simulant-se uns Jocs Florals amb reina de la festa i tol, que fou la ermosa senyoreta María Ribas, y v verificar-se en els baixos de casa Raventós, adornats amb molt gust, abundant-hi les flors y  el ramatge, sens faltar-hi els colors de la bandera catalana, y en quin arranjament hi posaren sas mans las senyores y senyoretes de la colònia que estiueja á la platja, lo que vol dir que eI bon gust hi presidiria.

Llegiren treballs literaris, tots humorístics, de diferents autors, en Jaume Serra, Manel Romeu, R. Ramon, Andreu Nin y Jaume Socías, que feren las delícies de la nombrosa concurrència, que sovint esclatava en franques riallades.

En Casals, amb son inimitable violoncel lo acompanyat al piano pel distingit compositor en Benvingut Socías, altra notabilitat vendrellenca, executa las següents composicions: «Variacions sifòniques» de Boëllmann; «En el bosch», de Dvorak, y «Tarantela» de Klengel...

Escrit el dia 08/09/1906

 

 

2.)

... La meva família tenia una gran intimitat amb la família de Pau Casals. Intimitat familiar de molts anys i afinitat de sentiments i aficions. El pare d'En Casals també era músic: era l'organista del Vendrell. A can Casals hi venien notabilitats artístiques de tot el món, i sovint s'hi donaven audicions de bona música. De petit, doncs, vaig educar-me musicalment, habituant-me a sentir música clàssica. Pau Casals m'estimava molt i coneixia les meves il·lusions infantils d'escapar-me del Vendrell.

Us explicaré una anècdota que va impressionar-me molt. Una de les vegades que Pau Casals va venir al Vendrell amb la seva primera muller, que era una gran concertista portuguesa, va preguntar-me amb cara de gran sorpresa:

-Però encara ets aquí, tu?...

Escrit el setembre de 1933

 

 

3.)

Pau Casals, l’inimitable violoncel·lista vendrellenc, ha estat uns dies entre nosaltres. Ha volgut deixar l’encarcarada oficiositat que porta en si la relació d’un artista de fama universal amb el gran món. els dies tèrbols i boirosos del nord, per passar plàcidament la diada de Nadal rodejat de la seva família, a la finca que posseeix a la nostra platja de Sant Salvador. En Casals, que és un artista i un poeta, ha marxat encisat a reprendre les seves “tournées” artístiques; ha marxat encisat de la deliciosa temperatura, de la dolça platja de Sant Salvador, d’aquell cel blau bellíssim i transparent, d’aquell sol roent, l’esplendorosa claror del qual no es veu enterbolida ni per un núvol, de la suau harmonia de l’udolar remorejant de la mar Mediterrània...

Allà en els països freds, de dies grisos i malencònics, el màgic violoncel d’en Pau Casals ressonarà en sublims melodies, traduint amb tota la intensitat amb què sent l’ànima del gran artista la bellesa i l’harmonia de les nostres terres meridionals.

Escrit el dia 01/12/1914

 

4.)

… Un gran rodamon i un gran artista, en Pau Casals, ha contret matrimoni amb la senyoreta Susan Metcalfe,

La cerimònia tingué lloc a Ne Rochelle, New York, i a aquestes hores és de suposar que el sublim “virtuós” del violoncel, en el seu actual “concert d’amor”, el més meravellós dels concerts en que haurà pres part, estarà més inspirat que mai.

No cal dir que li adrecem la més amical enhorabona…

Escrit el dia 27/04/1914




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada