A TALL D’INTRODUCCIÓ.

 Valgui aquesta primera entrada del blog també, com a presentació del mateix.

És la meva intenció anar posant en aquest,  el que hom pot intuir amb el títol que l’encapçala, tot un seguit de texts periodístics, escrits per Andreu Nin, mentre va exercir com a redactor dels mitjans de comunicació on estava contractat com a periodista -podríem dir-ne professional- en el diari El Poble Català (1910/1914), en el setmanari Pàtria (1914) i en el diari La Publicidad (1914-1919).

Són tot un seguit d’escrits que Nin va fer en aquests diaris en diferents seccions dels mateixos i que no portaven la seva signatura. Aquesta ha estat la raó principal de que hagin estat tant de temps en l'oblit.

He de dir que tot el material que anireu trobant aquí ha d’acabar formant part d’un parell de llibres que penso publicar -espero que en un futur no molt llunyà- si troben l’editor adient.

Com ja sabeu aquestes coses de les publicacions acostumen a anar molt a poc a poc i jo tenia pressa -si mes no- per començar a mostrar tot allò que he anat descobrint en un Andreu Nin periodista que ens mostra moltes coses de les quals fins ara no se’n havia parlat.

Aquí hi trobareu de tot. Quasi sempre en forma de crònica, però, descobrireu un Nin que parla d’art i dels artistes, que ens parla de la seva ciutat -Barcelona- i de la seva gent, que ens parla del feminisme i de les sufragistes del seu temps, que ens parla de la guerra, com no podia ser d’altra manera, que parla del proletariat i  els seus problemes, fins i tot, un Andreu Nin que escriu de forma poètica quan fa les cròniques del temps, i tantes altres coses que a poc a poc aniran sortint. Només us cal una mica de paciència i ganes de llegir.

Una darrera advertència; els texts de Nin del Poble Català i de Pàtria van ser escrits en català i els de La Publicidad en Castellà i tots ells entre 1910 i 1918. Malgrat que algun purista pugui pensar que no és correcte, jo els publicaré cadascun en la seva llengua i els escrits en català s’adaptaran al català normatiu actual. I si alguna falta d’ortografia se li escapa al corrector, automàtic, ja us demano perdó per endavant, però, no vull sacrificar la immediatesa dels escrits a canvi de l'exemplaritat ortogràfica.

ERNEST BENITO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada