UNA SUFRAGISTA RADICAL.

No, escabellada i roja com una heroïna de barricada, sinó rígida, biliosa, alta, esprimatxada, el cos geperut d’ossos, la cara solcada d’arrugues i sobre la testa un barret amb plomes de lloro; ha penetrat a l’Acadèmia de Belles Arts de Londres, s’ha apropat amb pas sigil·lós a un quadre del pintor americà Sargent, i l’ha apunyalat bàrbarament.

És sufragista perquè té quaranta cinc anys, és lletja i és verge, com altres ho són: per suggestió, per temperament de mascle, per histerisme o per la seva feminitat torturada per totes les aberracions d’una clorosi sensual...

La Policia ha tingut de protegir-la contra les ires de la multitud i, ella, no com una Du Barry, de genoll a terra, demanant gràcia al botxí, sinó amb una energia sense clams ni crits, amb l’energia muda d’una roca, ha creuat estoicament els braços, i ha restat indiferent a la seva sort... 

Quin estrany heroisme, és un nou aspecte de la civilització.

Beneïda sigui la “barbàrie” que fa que les nostres dones siguin “ben dones”, amb tota l’animalitat del sexe, amb tota la tendresa de les seves ànimes delicades i exquisides i amb el sublim heroisme de la seva maternitat fecundant...però respectant les obres d’art.

 

Eco escrit per Andreu Nin a El Poble Català el 7 de maig de 1914.

 

És un escrit de Nin que em guardava per algun altre moment, però l’actualitat mana, de la mateixa manera que ho feia en el moment que Nin escrivia.

Com podreu observar, això de maltractar les obres d’art per a reivindicar les peticions de qualsevol moviment social, no és cosa d’avui, fa més de cent anys l’Andreu ja ens descriu un fet on no es poden justificar les raons que es reivindiquen quan, els mètodes emprats son els intents de destruir obres d’art.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada