ELS BOY SCOUTS

El primer de tot que van fer els “boy scouts”, com si estesin aconsellats per en Santiago Rusiñol, va ser posar pes. Després, adquiriren un segell. Després una bandera espanyola. A l’últim davant de les autoritats, feren parada cívica-militar. Però tot això, encara que tangible, resultava una mica platònic. Però, el destí vetlla pels enamorats de l’acció, com els deus pels amorosos, i en el camí de Pedralbes col·locà unes pedres i un carruatge encallat. Els “boy scouts”, posant el pensament per gradació jeràrquica, en Deu, en el cap de l’Estat i en el senyor  Foronda, tragueren les pedres i: Au, au! Oooxqué! Descollaren el carruatge que tornà a marxar majestuós i sorollós com si portés l’avenir dels “boy scouts”.

Grans xicots! Els que ens hem criat incorrectament pels carrers i els camps, fent guerra a cops de pedra, matant pardals amb tiradors, trencant vidres de sabaters i fent excursions, escapant-nos de casa, no comprenem gaire a aquests minyons uniformats i seriosos, que segurament porten farmaciola per si troben ocells ferits per altres xicots i con incapaços de faltar al respecte a cap sabater. Ells potser gaudiran més que nosaltres, amb el barretet i les polaines i el bastó i el vestit de vellut o de “kaki”, però si això dura, quan seran grans ni sabran ballar, ni mai el pare tindrà necessitat de donar-los la clau, ni quan arribaran a vells podran fer riure als fills o als nets explicant-los-hi entremaliadures.

Ja ens plau que es doni una norma als necessaris esbarjos dels minyons i que fer dues hores de camí es declari bo a la pàtria i saltar un rierol o una paret, realitzar un acte cívic i tornar a l’edat de pedra aprenent a encendre foc sense mistos, fer cultura, però ens atrevim a insinuar que no es converteixi la nova institució en una decoració dominical, en una mena de Creu Roja jovenívola, trota camins  que ens trobarem a arreu, Perquè ni el Tibidabo és la Jungfrau, per anar amb aquells bastons de punxa pels carrers, ni creiem que tinguin que fer estudis topogràfics per tal de exhibir tanta bandereta. El jovent, cap a la muntanya, cap a les carreteres, però senzillament, sense marcar el pas, ni anar darrera de banderins. Ensenyar-los a estimar la terra i a créixer forts i bons durant la setmana i el diumenge a fora, sense posar-se la bandera espanyola a tall de lligacama.

 

A un que, com molts dels meu coetanis, prové del món de l’escoltisme; he de confessar que em va sorprendre el to que utilitza Nin al parlar dels “boy scouts”. Però vaig entendre-ho al moment, al situar el seu ECO en el context històric que el va escriure. Els “boy scouts” als quals Nin es refereix, quan escriu aquest ECO, és als grups de “Exploradores Barceloneses” creats per Pere Roselló -militar i capità de cavalleria- i altra gent de l'alta societat local de Barcelona, completament deslligada del moviment catalanista de l’època. Amb aquests antecedents no és d’estranyar que no gaudissin de les simpaties de l’Andreu Nin.  


Aquest es un grup contemporani d'Exploradores Barceloneses amb el capità Pere Roselló a l'esquerra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada