MADRID NETEJA ELS CARRERS DE CAPTAIRES.

 A Madrid netegen els carrers de gent captaire. No més els carrers... I custodiats per la guàrdia civil, distribueixen per Espanya el que enlletgia la brillantor cortesana. L’ordre es de retornar a Galicia el que és de Galicia, i a l’Andalusia el que és d’Andalusia. Però es veu que de Catalunya varen trobar pocs captaires, i com que ells es tenien de desfer del que ja tenien recollit, envien cap aquí, i entremig de civils, una caravana de pobres.

Més el curiós es això. Dels vint-i-set pobres que envien, dotze són fills del mateix Madrid i tan sols dos són catalans. Així ho diu el nostre alcalde, el qual ja els te albergats en una sala especial anomenada Comissaria de Pobres.

Però el senyor alcalde de Madrid que ens envia el present, disposa de bitllets gratis per aquestes coses, privilegi no gaudit per la nostra alcaldia. A Madrid doncs asseguren el tret. Com que Catalunya tenia a Madrid una migrada representació de pidolaires -dos n’han trobat- consideren just que arreplegui els d’altres terres; perquè es criteri de justícia unitària a l’espanyola, que les càrregues de la nació -tributs, serveis i mendicants- es distribueixin equitativament. I si protesten i rebutgen el present, que sigui pagant el viatge de tornada.

ECO escrit per Andreu Nin al diari El Poble Català el 2 de febrer de 1912. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada