EL RELLOTGE DE LA PORTA DEL SOL.

Els hi ha robat, als madrilenys, els grans de raïm que donen la ventura per tot l’any, si es prenen al compàs de les dotze campanades de la nit de Cap d’Any. Tota una multitud, esperava les campanades clàssiques dels bons auguris, en mig de la Porta del Sol, i amb una cridòria de gentada medieval, pintoresca i supersticiosa. Les minuteres anaven avançant, les mans s’alçaven amb els raïms preparats, la cridòria creixia i el miracle estava apunt de fer-se, dintre els grans de les vinyes manxegues. Però les minuteres marxaven i la campana del ministeri de la Governació va restar muda. El bon ministre senyor Merino, fent també broma, havia robat a aquell aplec d’ànimes, una alegria, i el que és millor, una il·lusió, la il·lusió dels raïms de Cap d’Any, que donen bona ventura.

Aquí no en tenim d’aquests raïms. Les diades nadalenques i de renovament d’any, són de turbulència gastronòmica, sense cap guspira de sentimentalisme. Per Nadal, bon dinar; per Cap d’Any, ressopó; per reis, joguines per les criatures, i sempre, sempre, en totes aquestes diades, pensem que el raïm es un bon postre i que el seu suc no pot donar més que una passatgera felicitat.

Conservem les nostres calmoses costums de menestrals. Fet i fet, sempre tindrà raó Corneille:

“Quoi qu’en disc Aristote et sa docte cabale, le tabac est diriu, il n’est rient, qui l’egale.”

El tabac, en aquest cas, és el gall, el bistec, les joguines, ... sense posar mai la felicitat en dotze grans de raïm, menjats quan les campanes toquen la mitja nit, i que un ministre bromista ens pot escamotejar.

 

ECO escrit per Andreu Nin el 3 de gener del 1911

 


Nin no deixa passar l’oportunitat d’escriure, amb ironia, sobre l’incident que va produir-se a la Puerta del Sol per l’entrada de l’any 1911, on no va funcionar el famós rellotge. Defensor de la tradició nadalenca de Catalunya, no podrá evitar que la del raïm, sigui la que acabi imposant-se.

QUE TINGUEU TOTS UNA BONA ENTRADA D’ANY 2023!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada